Ce este certificatul de rezidență fiscală: Toți românii din străinătate trebuie să-l depună la ANAF

de: Ozana Mazilu
31 05. 2024

Românii care lucrează în străinătate sunt obligați să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală. Cu toate astea, puțini respectă această obligație din cauza amenzii mici.

Avertismentul unei juriste românce

Potrivit Andreei Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, în cadrul emisiunii „Departe de România”, aceasta a subliniat importanța acestei obligații și a explicat consecințele neîndeplinirii acesteia.

„Un subiect care îi interesează pe românii din străinătate în general: sunt obligați sau nu să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală? Sunt obligați să anunțe ANAF-ul că ei, practic, lucrează și plătesc taxe în Germania?”, a spus jurista.

Ea a continuat: „Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare”.

Covaci-Ernst a avertizat că ANAF-ul va începe să verifice mai atent contribuabilii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a crește încasările. Ea a menționat că acest fenomen este deja observat în Germania, care a avut încasări record în ultimii doi ani.

„Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri”, a adăugat jurista.

Recomandări pentru românii din străinătate

Andreea Covaci-Ernst a oferit și câteva sfaturi pentru românii care lucrează în străinătate, subliniind importanța conformității fiscale.

„Pentru asta, oamenii chiar dacă au uitat, sau nu s-au dus că a fost amenda mică, nu s-au dus la ANAF să declare că lucrează în străinătate, să-și depună declarația fiscală în Germania. Documentul pe care ei îl primesc în urma depunerii declarației să se asigure că ajunge la ei, nu la firma de contabilitate cu care lucrează,” a explicat ea.

Aceasta este o măsură esențială pentru a avea rapid acces la documentele necesare în cazul unei solicitări din partea ANAF-ului.

Jurista a clarificat și capacitatea autorităților de a verifica conturile contribuabililor în alte țări: „Da, Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi, dar ar fi o muncă de chinez bătrân să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 euro. De acolo se pornește o alarmă la bănci care sunt obligate să reclame acea tranzacție de peste 10.000 euro către organele fiscale”.

În concluzie, Covaci-Ernst a subliniat importanța conformității fiscale și a evitării tranzacțiilor suspecte: „Se lucrează pe formulare europene. De exemplu, Germania cere formularul european din România, de la ANAF. Acela, deși este în limba germană, circulă în toate limbile Uniunii Europene,” a explicat ea.

Funcționarii publici din România sunt familiarizați cu aceste formulare și le completează pentru a confirma situația fiscală a contribuabililor din Germania.

Aceste informații sunt esențiale pentru românii care lucrează în străinătate, ajutându-i să evite problemele fiscale și să se asigure că sunt în conformitate cu legile atât din țara de reședință, cât și din România.